Vrijheidscollege met Boris van der Ham. 1 mei

College over wat vrije mensen bindt.

In aanloop naar en tijdens de viering van 5 mei worden er in 10 provincies in Nederland Vrijheidscolleges georganiseerd. Zo ook in de provincie Drenthe, waar zowel in de bibliotheken van Hoogeveen, Emmen en Assen als op het Bevrijdingsfestival in Assen lezingen worden gehouden door bekende opiniemakers. Dit zijn Boris van der Ham, Dolf Jansen, Simone van Saarloos en Prem Radhakishun. Alle vier de sprekers geven een lezing over een onderwerp binnen het thema ‘de fundamenten van de democratie’. Een thema dat juist nú belangrijk is als onderdeel van het maatschappelijke debat.

Lezing in Bibliotheek Hoogeveen
Op 1 mei zal Boris van der Ham, oud-politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond, in de bibliotheek van Hoogeveen een lezing geven over wat vrije mensen bindt.
Gratis entree. U moet wel een e-ticket downloaden: hier

Maandag 1 mei. Aanvang: 19.30 uur.
Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27

Lezingen in de overige bibliotheken in Drenthe
Een dag later, op 2 mei, spreekt cabaretier en presentator Dolf Jansen in de Emmense bibliotheek over de vrijheid van meningsuiting.
Columniste en filosofe Simone van Saarloos geeft als derde op 3 mei in de bibliotheek van Assen een lezing over wat de rol is van het lichaam als we over vrijheid spreken.
De vrijheidscolleges zijn gratis te bezoeken en voor iedereen toegankelijk.

Vrijheidscolleges
De Vrijheidscolleges (mede-georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges) zijn een jaarlijkse serie lezingen met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. In samenwerking met tien Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een publiek op de been voor deze fundamenten van onze democratie en rechtsstaat. In elke provincie vinden meerdere lezingen plaats. De Vrijheidscolleges vinden plaats in Zwolle, Nijverdal, Utrecht, Den Haag, Wageningen, Den Bosch, Tilburg, Vlissingen, Middelburg, Almere, Amsterdam, Hoogeveen, Assen, Emmen en Groningen.

Kijk Vrijheidscollege Maarten van Rossem terug
Columnwedstrijd rond Four Freedoms gestart
De columnwedstrijd die Humanity in Action en Vrijheidscolleges in samenwerking met Joop.nl organiseren, is gestart. Iedereen kan via www.humanityinaction.nl een column insturen rond het thema van de Vrijheidscolleges: de Four Freedoms van de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt. De winnaar van deze columnwedstrijd presenteert zijn of haar column op 5 mei op een van de Nederlandse Bevrijdingsfestivals en krijgt een publicatie op de mediakanalen van de drie organisatoren. Deadline voor insturen is 22 april.

Roosevelt formuleerde in 1941 vier vrijheden die voor iedereen ter wereld gelden: vrijwaring van angst, vrijwaring van gebrek, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie.
De vier vrijheden worden algemeen beschouwd als het fundament van de democratie. Ze zijn onverminderd actueel en vertellen ons hoe we met elkaar om moeten gaan, dat we gelijkwaardig zijn en elkaar met respect moeten behandelen. De vrijheden lijken wereldwijd onder druk te staan. Maar is dat ook zo?

Deelnemers van de wedstrijd schrijven een kritische en prikkelende column van maximaal 500 woorden waarin één van de vrijheden van Roosevelt centraal staat centraal staat. Daarmee koppelt de deelnemer deze historische vrijheid aan de actualiteit. Voorwaarden voor deelname: de column is maximaal 500 woorden, de deelnemer is 16 jaar of ouder en op 5 mei beschikbaar, de inzending mag worden gepubliceerd onder vermelding van naam van de deelnemer.
Meer informatie en inleveren van columns op www.humanityinaction.nl

Eerste Vrijheidscollege terugkijken
Zondag 12 maart gaf historicus Maarten van Rossem in een uitverkochte zaal in TivoliVredenburg, Utrecht het eerste vrijheidscollege van 2017. Onder het motto ‘Doe Normaal’ sprak hij zich uit over de verkiezingsretoriek en met name het appèl dat partijen doen op de normen en waarden. Zijn Vrijheidscollege is geheel terug te zien op www.vrijheidscolleges.nl

www.vrijheidscolleges.nl