Nieuwe Boeken Blog

kitty boekenblogNieuwe boeken waar veel vraag naar is, zijn al kort na verschijning verkrijgbaar in de Bibliotheek. Publiciteit en de aandacht in de media bepalen vaak hoe populair een boek is.

Wekelijks vind je in deze blog een keus uit de nieuwste populaire titels, aangeraden door Marga en het collectieteam.

Kerstdagen : 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen| Jeanette Winterson

kerstdagen Magie is een hoofdingrediënt in het speelse, vindingrijke oeuvre van Jeanette Winterson. Nu laat ze haar fantasie de vrije loop in twaalf betoverende (kerst)verhalen voor de donkere, koude avonden, aangevuld met twaalf feestelijke recepten voor een vleugje Engelse kerstsfeer.

In een afgelegen victoriaans huis aan zee, tijdens de langste nacht van het jaar, hoort de eenzame gast 's nachts mysterieuze geluiden op zolder. Een vrouw alleen wordt getroost door een filosofische fee die haar een wens laat doen. Een ezel geeft zijn bijzondere visie op het verhaal van de geboorte van Jezus. Of ze nou heidens of Bijbels of gothic of autobiografisch zijn, de twaalf verhalen in Kerstdagen zullen onze kinderlijke verbazing over en geloof in de kerst opnieuw aanwakkeren.

Reserveer

 

Kop uit 't zand : een novelle over het klimaat | Jan Terlouw

kop uit t zand Bart en Arie zijn biljartvrienden. Terwijl Bart hartstochtelijk verliefd is op Fleur, maakt Arie, ingenieur bij Rijkswaterstaat, zich grote zorgen over de uitputting van de aarde. Het lukt hem echter niet om de wetenschappelijke wereld te mobiliseren. Daarom bedenkt hij zelf een dramatische actie waardoor het klimaat éven het gesprek van de dag is.

Twintig jaar later breekt een enorme watersnoodramp uit. De kinderen van Bart en Fleur hebben geen geloof meer in de loze beloftes van politici, noch in de capaciteit van wetenschappers om veranderingen af te dwingen. Ze besluiten zelf het heft in handen te nemen...

Reserveer

 

De vrouw die | Simone van Saarloos

de vrouw die Janine Vitafiel is een vrouw die gelooft in radicale schepping. Haar terrein is de moleculaire biologie, haar toewijding aan haar vak is totaal. Maar als Janine een paar dagen vrij vraagt om de marathon van New York te lopen, krijgt ze van haar werkgever ineens drie maanden verplicht verlof.

Daar zit ze dan, in een vreemde stad, met een lege agenda. Omdat ze de leegte niet verdragen kan, probeert Janine zich New York planmatig eigen te maken. Ze volgt daarnaast een strak renschema, en ontwikkelt ondertussen ideeën voor een project dat Follow Your Organ moet heten, waarmee ze het functioneren van organen wil verbeteren.  Janine komt tot de ontdekking dat radicale schepping vraagt om een nieuwe benadering, om een daad van creatieterrorisme.

Reserveer

 

De ruiter | Jan van Mersbergen

ruiterHij leidt een bende die de halve stad terroriseert, die het geweld niet schuwt, die meisjes als inwisselbaar ziet. Maar toch voelt het meisje zich tot hem aangetrokken. Waarom vertrouwt ze die jongen blindelings, waarom negeert ze de goedbedoelde raad van haar eigen vader?

Als het gevaar groter wordt vertrekt het meisje naar haar grootvader, die buiten de stad op het platteland woont. Na het verlies van zijn vrouw trok hij zich terug in de polder om ruimte te zoeken, maar rust vond hij niet. De natuur blijft hem confronteren met wat hij achter zich had willen laten: leven en dood liggen ook hier op het platteland dicht bij elkaar.

Met het noodgedwongen verblijf van zijn kleindochter botsen niet alleen twee generaties, maar ook heden en verleden, stad en land, mens en natuur. De enige verbindende factor is het oude paard in het weiland.

Reserveer

 

Harry Potter en het vervloekte kind : deel een en twee | J.K. Rowling

vervloekte kind Het leven van Harry Potter was al nooit eenvoudig, maar nu hij een overwerkte ambtenaar is op het ministerie van Toverkunst en vader van drie schoolgaande kinderen lijkt alles nog moeilijker.

Terwijl Harry wordt achtervolgd door zijn verleden dat weigert verleden tijd te blijven, worstelt zijn jongste zoon Albus met een familie-erfenis waar hij nooit om gevraagd heeft. Wanneer het verleden en heden dreigen te versmelten, leren zowel vader als zoon dat duisternis soms uit onverwachte hoek komt.

Reserveer

 

Tegen het cynisme : voor een nieuwe moraal in de politiek | Sybrand van Haersma Buma

tegem het cynisme Sybrand Buma (Workum, 1965) is partijleider van het CDA en bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 opnieuw lijsttrekker van deze partij.

In onze samenleving heerst een onbestemde spanning. Veel Nederlanders zijn onzeker over de toekomst en over de wereld om hen heen. Tegenover deze steeds dieper wordende zorgen staat een politiek die steeds oppervlakkiger wordt. Nog rauwere boodschappen, nog meer polarisatie, nog meer loze beloften. Alsof de politiek en het land in twee totaal gescheiden werelden leven. Het leidt tot steeds meer cynisme.

In dit boek gaat Sybrand Buma op zoek naar de oorzaken van deze ontwikkeling en diept antwoorden op die ons van het cynisme af kunnen helpen.

Reserveer

 

Mindf*ck | Victor Mids en Oscar Verpoort

mindfuck Victor Mids en Oscar Verpoort geven voor het eerst de geheimen prijs achter hun spectaculaire tv-programma MINDF*CK. Aan de hand van illusies, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid geven zij een uniek inkijkje in de werking van je brein.

Met deze 101 illusies en experimenten ervaar je zelf hoe makkelijk je hersenen en zintuigen je voor de gek kunnen houden. Hoe kan het boojiverbled dat je dit knut lzeen. En natuurlijk leer je ook hoe je de meest spectaculaire mindf*cks bij anderen kunt uitvoeren!

Reserveer

 

Thomas Dekker: mijn gevecht | Thijs Zonneveld

thomas dekkerVoormalig profwielrenner Thomas Dekker (1984) heeft genoeg van de leugens rond zijn carrière en dopingverleden. Zijn echte verhaal is nog nooit verteld. De waarheid met al zijn slechte lelijke kanten moet maar eens naar buiten.

De schaamte heeft het altijd gewonnen van de last die de kroonprins van het Nederlandse wielrennen met zich heeft meegedragen. Maar nu is er niets meer te verliezen

Reserveer

 

Boud : Het verzameld leven van Boudewijn Büch | Eva Rovers

boud Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek.

Hij bouwde een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten.

Eva Rovers kreeg exclusief inzage in Büchs persoonlijke archief, met dozen vol brieven, foto's en dagboeken. Daarmee begon een reis door een leven dat even onwaarschijnlijk als fantastisch was; een leven dat Büch tot de uiterste consequentie doorvoerde en dat jaren na zijn dood culmineerde in een grande finale.

Reserveer

 

Lawinegevaar | Suzanne Vermeer

lawinegevaar Chantal Donkers breekt definitief door als strafrechtadvocate na het winnen van een zaak die vol in de aandacht van de media staat. Ineens hoort ze bij 'de groten' en is ze een graag geziene gast in nieuws- en actualiteitenprogramma's.

Dat de roem ook een keerzijde heeft, ontdekt ze als ze te maken krijgt met een stalker. Om even te ontsnappen aan alle stress en drukte boekt Chantal een skivakantie naar Zwitserland met haar vriend Niels. Maar een week voor vertrek gaat 's avonds de deurbel. Er staat een meisje op de stoep dat beweert de dochter te zijn van Chantals jongere zus Amber. De zus met wie ze al ruim tien jaar geen contact meer heeft. Het meisje stelt zich voor als Fenna en stapt naar binnen met de woorden: 'Mama zegt dat ik bij jou veilig ben.'

Reserveer

 

Meester Bart op zijn best | Bart Ongering

meester bart Meester Bart is mateloos populair. Zijn columns in Trouw worden gretig gelezen door jongeren en volwassenen en zijn social media ontploft bijna na elk bericht dat hij post. Geen wonder dat Meester Bart genomineerd is voor Beste Social Award als Beste BN'er. Hij is met recht dé meester van Nederland.

In Meester Bart op zijn best staan niet eerder gepubliceerde stukken, zijn beste columns én als kers op de taart een nieuw kort autobiografisch verhaal. Voor iedereen die niet genoeg kan krijgen van deze inspirerende, authentieke meester!

Reserveer

 

Winterzon : literaire thriller | Linda van Rijn

winterzon Vanwege hun 40-jarig huwelijksfeest nemen Herman en Ineke van Heesch hun kinderen en kleinkinderen mee op een winterzonvakantie naar Curaçao. Op een avond besluiten de schoonzusjes Amber en Sophie te gaan stappen en ze gaan naar een cocktailparty op het strand.

De vrijgevochten Amber voert de keurige huismoeder Sophie de ene cocktail na de andere. Sophie raakt zowaar los en is de hit van de avond op de dansvloer. Ze gaat zelfs in op de avances van een knappe en charmante Antilliaan.

Als de party ten einde loopt en Amber naar huis wil, kan ze Sophie nergens vinden. Amber moet eigenlijk wel grinniken om de situatie: de brave Sophie, die waarschijnlijk ergens ligt te rollebollen met een knappe Antilliaan. Maar als Sophie ook de volgende dag niet naar huis terugkeert, blijkt er niet veel meer te lachen.

Reserveer

 

Juliana : vorstin in een mannenwereld | Jolande Withuis

juliana Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van haar, gebaseerd op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal.

In 1948 begon Juliana vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. Maar de prinses werd algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Bij het verschijnen van deze biografie is dit aspect breed uitgemeten in de media. 

Jolande Withuis schreef een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Reserveer

 

De klokkenluider | John Grisham

klokkenluider Advocaten Lacy Stoltz en Hugo Hatch werken al bijna tien jaar voor een overheidsdienst die het gedrag van rechters onderzoekt. In al die tijd hebben slechts twee zaken ertoe geleid dat rechters uit hun ambt werden gezet, in beide gevallen vanwege onbekwaamheid.

Maar dan wordt Lacy benaderd door Greg Myers, een advocaat die noodgedwongen een nieuwe identiteit heeft aangenomen. Greg vertegenwoordigt slechts één cliënt, een man die een corruptiezaak aanhangig wil maken onder de Klokkenluiderswet van Florida. De zaak betreft een corrupte rechter die grote sommen geld heeft verduisterd. Een rechter die in zee is gegaan met de beruchte Coast Mafia. Het is een zaak die de klokkenluider miljoenen dollars beloning zal opleveren. Voor de betrokken advocaten blijkt het echter een levensgevaarlijke zaak te zijn...

Reserveer

 

Duivelspact | Loes den Hollander

duivelspact Sommige mensen hebben alles: geld, gezondheid en geluk. Marijn Bentink van Heemstede is er een korte periode in haar leven van overtuigd dat ze tot deze categorie behoort, tot het noodlot het tegendeel bewijst.

Het lukt Marijn om de zwartste dag die ze meemaakte te verwerken en een plaats te geven. Maar dan meldt zich iemand die haar iets vertelt wat alles in een ander daglicht plaatst.

Vanaf dat moment moet ze kiezen. Gaat ze voor wraak of voor vergeving? Ze maakt een keuze. Met alle gevolgen van dien.

Reserveer

 

Voorbij Fort Europa : een nieuwe visie op migratie | Leo Lucassen en Henk van Houtum

fort europaTwee vooraanstaande migratie-experts ontvouwen een baanbrekende visie op het Europese migratiebeleid. Er is een Fort Europa ontstaan, met desastreuze gevolgen. De mensensmokkel floreert, er worden dubieuze deals gesloten met autocratische regimes en er vallen duizenden doden. De EU verliest steeds meer grip op haar eigen beleid.

Van Houtum en Lucassen plaatsen de migratie naar Europa in een breder historisch en geografisch perspectief en leggen de tegenstrijdigheden en averechtse effecten van het huidige systeem bloot. In een tienpuntenplan presenteren ze concrete alternatieven voor een duurzaam en rechtvaardig migratiebeleid, voorbij Fort Europa

Reserveer

 

Hart | Youp van 't Hek

hart Youp van 't Hek kijkt niet vaak televisie, zegt hij in een interview. 'Maar ik zie het wel allemaal. Ik zap mezelf regelmatig langs de trofeeën van onze welvaart.

Mensen doen alles op de televisie. Ze scheiden, laten hun operatie door een camera vastleggen en zelfs het doodgaan op verzoek wordt in beeld gebracht.' Deze onderwerpen lenen zich bij uitstek als inspiratiebron voor de wekelijkse column waarmee Youp de lezers van NRC Handelsblad iedere week verrast.

Hart, de titel van zijn nieuwe bundel, prikkelt genoeg om de lezer weer wakker te maken en bij de les te houden. En zijn hart? Dat klopt als nooit tevoren.

Reserveer

 

En ik herinner me Titus Broederland | Auke Hulst

titus broederland De tweelingbroers Broederland wonen in een afgelegen bos, waar ze zich bezighouden met verboden boeken en hun gitaar. Tot een catastrofe hen van huis verjaagt.

Ze trekken een vijandige wereld in waar alles draait om religie en de winning van grondstoffen. Maar waarin schuilt het grootste gevaar? In de opengebarstenaarde, in andere mensen of in henzelf?

Auke Hulst toont zich andermaal een meester in het oprekken van literaire grenzen en dringt hij diep door in de belevingswereld van jonge mensen die buiten de samenleving staan.

Reserveer

 

Mijn verhaal | Johan Cruijff

johan cruijff Voetbalkunstenaar Johan Cruijff is een icoon. Hij was misschien wel de beste speler aller tijden. De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is groot. Hij is een held, een voorbeeld, een leermeester. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam, op zijn onnavolgbare wijze.

Johan Cruijff is van ons allemaal en daardoor heeft iedereen zijn ‘eigen’ Johan: een mengeling van feit en fictie. Nu is dan het woord aan hemzelf, in deze meeslepende autobiografie. Hierin geeft hij zíjn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven.

Mijn verhaal is een heel persoonlijk boek, het enige met zijn éígen verhaal.

Reserveer

 

Salam Europa | Kader Abdolah

salam europa Sjeed Djamal, docent oriëntalistiek aan de Universiteit van Amsterdam, woont al lange tijd in Nederland. Op een dag krijgt hij een reisboek in handen van een Perzische sjah, die in de negentiende eeuw door Europa reisde. Sjeed Djamal vindt het fascinerend.

Nieuwsgierig besluit hij om deze reis zelf te maken, met een afstand van anderhalve eeuw. Samen met zijn student Iris wijdt hij zich aan de geschriften van de sjah en zijn medereizigers. Hij ziet hoe de sjah dwars door Europa reist, en zelfs door België en Nederland. Op die manier volgt hij de reusachtige karavaan van de sjah die steeds dieper het continent in trekt. Gaandeweg dringt de geschiedenis, maar ook het heden van Europa, steeds dieper tot Sjeed en zijn assistente door.

Een vertelling over het heden, waarin Kader Abdolah de gebeurtenissen van nu, rondom de immigratie en de terreur, op een onvergelijkbare manier in zijn verhaal verweeft, wat het een hoogst actuele roman maakt.

Reserveer

 

Moordvrienden - Nele Neuhaus

moordvrienden Een gruwelijke vondst in de dierentuin in de Taunus: in het olifantenverblijf ligt een menselijke hand. Rechercheur Oliver von Bodenstein en zijn collega Pia Kirchhoff vinden het bijbehorende lijk in een weiland tegenover de dierentuin.

Het slachtoffer was docent en een charismatische milieuactivist, die door zijn leerlingen op handen werd gedragen – en door de gegoede burgers van de stad intens werd gehaat. Intens genoeg om hem te vermoorden?

Reserveer

 

Toen het donker werd | Simone van der Vlugt

toenhetdonkerwerd Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan hem er zo makkelijk van af te laten komen. In zijn wanhoop schakelt Menno via zijn advocaat iemand in om af te rekenen met zijn probleem, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien.

Sascha voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden, maar haar zoektocht naar de waarheid komt tot een abrupt einde wanneer ze bij een ongeluk haar zicht verliest. Elk gezinslid probeert een uitweg te vinden, om alleen maar nog meer verstrikt te raken in het web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het genoeg is.

Toen het donker werd toont de duistere kant van onze samenleving, maar ook hoe gemakkelijk het is als doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit te belanden.

Reserveer

 

De Nix | Nathan Hill

nix Samuel Anderson is een schrijver met een writer's block, een verveelde leraar opeen plaatselijke universiteit. Zijn moeder heeft hij niet meer gezien sinds ze hemals kind in de steek liet.

Maar dan ziet hij haar, ruim twintig jaar later, op hetnieuws, terwijl ze stenen gooit naar een ultraconservatieve politicus. Volgens demedia is ze een linkse radicaal met een schimmig verleden, maar voor zover Samuelweet heeft ze altijd in een stadje in Iowa gewoond, waar ze trouwde met de eerstejongen op wie ze verliefd werd. Welk beeld van zijn moeder is waar?

Vastberadenom het raadsel op te lossen - en daarmee eindelijk een manuscript voor zijn ongeduldigeuitgever te hebben - besluit hij een openhartige en meedogenloze biografieover zijn moeder te schrijven. Daarvoor moet hij haar alleen eerst zien tevinden. 

Reserveer

 

Born to run | Bruce Springsteen

borntorun Het openhartige verhaal van The Boss. De afgelopen zes jaar heeft Springsteen in stilte en vol overgave zijn levensverhaal opgeschreven.

De magie die zijn songteksten zo bijzonder maken spatten ook van elke pagina van dit boek af. Met ontwapenende openhartigheid vertelt hij voor het eerst over de persoonlijke problemen die zijn beste werk hebben geïnspireerd en hij laat zien waarom de song Born to Run veel meer over hem vertelt dan wij tot nu toe aannamen.

Een boek voor werkers en dromers, voor ouders en kinderen, voor lovers en loners, artiesten en freaks, voor al die fans die The Boss en zijn muziek hoog hebben zitten.

Reserveer

 

Hidden treasures - Gerard Ekdom (boek + 4 cd's)

hiddentreasures Gerard Ekdom gidst je in Hidden treasures langs de mooiste vergeten popsongs van wereldsterren! Ekdom wordt ook wel de jonge Frits Spits genoemd. Zijn kennis van popmuziek is fenomenaal.

Hij zocht onontdekte of vergeten nummers bij elkaar van Michael Jackson, Sister Sledge, Elton John, Spin Doctors, Tears for Fears, Fleetwood Mac, Kenny Loggins, Soul II Soul en vele anderen. Muziekjournalist Robert Haagsma interviewde Ekdom over zijn keuze, de iconen in de popmuziek en zijn muziekcollectie.

Gerard Ekdom (1978) is een bekende dj en televisiepresentator. In 1998 startte zijn carrière bij 3FM. Hij kreeg naam met zijn programma's Arbeidsvitamines, Effe Ekdom, Freaknacht en Serious Request. Sinds 2015 is hij elke werkdag te beluisteren op NPO Radio 2 tussen zes en negen uur in de ochtend.

Reserveer

 

Bergplaas - een verhaal | Irene van Lippe-Biesterfeld

bergplaas Het persoonlijke verhaal van Prinses Irene waarin ze de lezer laat nadenken over hoe wij omgaan met de aarde. Met een voorwoord van Claudia de Breij.

Midden in Zuid-Afrika ligt de halfwoestijn de Karoo. Ruim 15 jaar geleden kocht Irene van Lippe-Biesterfeld hier een gebied van ruim 5000 hectare. Ze zette zich in voor herstel van de oorspronkelijke natuur, en ontwikkelde ook initiatieven waarmee ze mensen hun relatie met de natuur wil laten ontdekken. Met inspirerende teksten, afgewisseld met schitterende landschapsfotografie, authentieke dagboekfragmenten en eigen tekeningen.

Reserveer

 

Eerdere items