Lenen

Je mag per bibliotheekbezoek zoveel lenen als je wilt, totdat het maximum aantal leningen (items of leenstrippen) op je abonnement is bereikt. Zie voor de te lenen aantallen bij abonnementen.

Hoeveel leenstrips je nog hebt, kun je zien op je Persoonlijke pagina (eerst inloggen) onder de Algemene lenergegevens bij Financiële gegevens. Het aantal leenstrippen staat ook op de uitleenbon die je krijgt in de bibliotheek.

Als je leenstrippen van je basis-abonnement op zijn voordat je abonnement verlengd moet worden, kun je overstappen naar een groot-abonnement.

Te laat terugbrengen

Voor de materialen die je leent, geldt een bepaalde uitleentermijn. Dat is voor boeken en tijdschriften 3 weken, voor dvd's en Blu-ray disks en cd's geldt 1 week. Heb je een groot-abonnement, dan heb je een dubbele uitleentermijn, dus respectievelijk 6 en 2 weken.

De inleverdatum vind je op de uitleenbon of je kunt deze nakijken op je Persoonlijke pagina nadat je bent ingelogd op de website.

Na het verstrijken van de uitleentermijn wordt te-laat-geld in rekening gebracht. Alle dagen tellen mee, ook dagen waarop de bibliotheek gesloten is. Materialen die je buiten de openingsuren in de inleverbus gooit, worden op de eerstvolgende openingsdag verwerkt. Die dag geldt als inleverdatum.

Na het verstrijken van de uitleentermijn wordt per item het volgende tarief in rekening gebracht:

Alle materialen € 0,15 per dag

Toptitels              € 0,25 per dag

Games                 € 0,15 per dag

Maximale bedragen per item

Tot 12 jaar           € 1,00 (Bibliotheek Assen € 4,50)

Vanaf 12 jaar       € 4,50

Toptitels              € 10,00

Games                € 10,00

Lenen en terugbrengen in een andere Drentse gemeente

Je pas is geldig bij alle bibliotheken in Drenthe. Je kan dus lenen in alle bibliotheken en terugbrengen bij alle bibliotheken. Ook als je bijvoorbeeld lid bent in Meppel, een boek leent in Borger en het terugbrengt bij Tynaarlo.

Verlengen

Voor het verlengen van de uitleentermijn hoef je niet naar de bibliotheek te komen. Je kunt verlengen na het inloggen op deze website.

Ook kun je de bibliotheek tijdens de openingsuren bellen om de uitleentermijn te laten verlengen. Houd hierbij s.v.p. je bibliotheekabonnement(en) bij de hand voor het lidmaatschapsnummer(s).