Langspelende spanningen kwamen tot een uitbarsting

Drie boerengezinnen werden uit hun huizen gezet. Zij werden gesteund door de Boerenpartij van Hendrik Koekoek

Maart 1963

Langspelende spanningen kwamen in maart 1963 tot een uitbarsting, in Hollandscheveld, bij Hoogeveen. Op 6 maart 1963 werden daar drie boerengezinnen uit hun huizen gezet.

Processen tegen het Landbouwschap

In het voorspel liepen er processen tussen het Landbouwschap - door de boeren verweten dat ze een verlengstuk waren van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog - en de vrije boeren. Deze werden weer gesteund door de Boerenpartij van Hendrik Koekoek.

Koekoek kwam in de Tweede Kamer

Koekoek had mede door deze rellen politieke winst en kreeg een jarenlange carrière in de Tweede Kamer. Men spreekt wel van de eerste grote rellen in Nederlands sinds de Tweede Wereldoorlog, als de gebeurtenissen in Hollandscheveld worden belicht. Gewapende politie, helmen op, zwarte leren jassen aan, tegenover boeren, nozems, en wat al niet meer.

Wat gebeurde er precies en wat waren nu de achtergronden?
Ferry Sieders heeft zijn afstudeerscriptie hieraan gewijd. Hij neemt ons mee naar de tijd van toen.
Ferry Sieders is medewerker van het Drents Archief

Waar en wanneer?

Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27
Dinsdag 5 maart 2019: 19.30 uur