Wat gebeurde er toen meester Cavaljé in problemen kwam met de bevolking?

Een groot conflict in een rustige, landelijke omgeving

Stuifzand

Stuifzand. Waar denk je aan als je die naam hoort? Is het een klein pandje, dat de aandacht trekt? Is het de rust, de landelijke omgeving?

Meester Cavaljé

Hoeveel mensen herinneren zich nog echt wat er gebeurde toen meester Cavaljé in problemen kwam met de plaatselijke bevolking?
Wat waren de achtergronden? Het werd een groot conflict, een rechtzaak, er mocht zelfs niet over geschreven worden.
Onder de noemer 'Sodom en Gomorra', gebeurde dat toch.
Boek verboden, later toch weer heimelijk verspreid.

Waarom liepen de reacties zo hoog op?

Wat kan er zo diep zitten of gezeten hebben - in de overleveringen is het allemaal al aan het vervagen - dat de reacties zo hoog opliepen?
Historicus Egbert Brink heeft er studie van gemaakt. Hij neemt ons mee naar de dagen van weleer, en ontsluit daarmee een wereld waar maar weinig mensen nog echt weet van hebben.
Sociale onlusten, machtspolitiek, onbegrepen goedbedoelendheid? We zijn net zo benieuwd als u......

Egbert Brink is verbonden aan het Drents Archief

Waar en wanneer?

Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27