Filosofisch Café met dr. Hans Harbers, socioloog en filosoof

Fake-news, alternative facts, post-truth-era: de verhouding tussen waarheid en democratie

Door dr. Hans Harbers, socioloog en filosoof

"Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel", zo luidt een aloud gezegde. Dat klinkt geruststellend: het komt uiteindelijk wel goed - de waarheid zal zegevieren. Maar kunnen we daar nog wel vanuit gaan in een tijd waarin pertinente leugens worden gepresenteerd als alternatieve feiten, com-plottheorieën hoogtij vieren, en wetenschap wordt weggezet als "ook maar een mening"? Een tijd ook waar onder invloed van sociale media het verschil tussen nieuws en nepnieuws steeds moeilijker vast te stellen is. Niet toevallig werd "post-truth" in 2016 tot het woord van het jaar uitgeroepen - het jaar van de amerikaanse presidentsverkiezingen en het britse brexit-referendum.

Hoe hierop te reageren? Met meer onderzoek? Nog hardere feiten? Of snoeren we dan anderen de mond - in naam van de waarheid? Dat verhoudt zich dan weer slecht tot dat andere ideaal: de democratie. Hoe verhouden die twee zich eigenlijk - waarheid & democratie?

Prijs, tijd en locatie

€ 7,-.
Betalen aan de zaal

Dinsdagavond 26 februari 2019: 19.30 uur