Filosofisch Café met Bert de Vries

"Ik stuntel dus ik ben".

Door drs. Bert de Vries, filosoof

"Ik stuntel dus ik ben": de postmoderne perceptie van de menselijke staat van zijn, omschreven met een knipoog naar Descartes, die nog kon betogen dat hij het onwrikbare fundament voor de mogelijkheid en betrouwbaarheid van kennis had aangetoond in het autonome, denkende "ik": "ik denk dus ik ben".

Wij leven in een tijd waarin dat denken in wetenschap en technologie een perfectie bereikt die, zoals de derde wet van Arthur C. Clarke stelt, niet te onderscheiden is van magie. Maar het is ook de tijd van de vierde Copernicaanse revolutie (en dus krenking van het menselijk subject). Niet alleen bevinden wij ons niet in het centrum van de kosmos, zijn we niet de kroon op een goddelijke schepping, en zijn we niet eens heer en meester in ons eigen bewustzijn - we kunnen onszelf voortaan beschouwen als de onbetekenende stumpers die de weg bereidden voor een wereldomvattend systeem dat geen denkers meer nodig heeft - alleen slaven.

"Ik stuntel dus ik ben" zou de leus kunnen zijn van het verzet tegen dit systeem. Maar wat houdt dat concreet in? Waarom zou de menselijke waardigheid gered kunnen worden door het te verbinden met menselijk-al-te-menselijk gestuntel? Daarover denkt en discussieert vanavond een filosofische prutser van de eerste orde: Bert de Vries.

Prijs, tijd en locatie

€ 7,-.
Betalen aan de zaal

Dinsdagavond 30 april 2019: 19.30 uur