Toneelvoorstelling Catharina de Grote

Marie-Thérèse ter Haar kruipt in de huid van tsarina Catharina de Grote.

Lezing en toneel

‘Had ik hem dan toch in leven moeten laten?’ Met deze woorden begint de toneelvoorstelling Catharina de Grote waarin Marie-Thérèse ter Haar in de huid kruipt van de Russische tsarina. In een boeiende monoloog blikt Catharina terug op haar leven. Niet alleen haar talrijke minnaars en haar kunstverzamelwoede komen aan bod, maar ook het aristocratische en decadente St. Petersburg, haar contacten met de Franse Verlichtingsdenkers.

Over Catharina de Grote, de Romanovs en het Huis van Oranje Nassau

Catharina de Grote (1729-1796) was een intelligente prinses van het Huis Anhallt-Zerbst met vastomlijnde ideeën en een charismatische persoonlijkheid. Zij werd uitgehuwelijkt aan de troonopvolger van Rusland, Peter de Derde (kleinzoon van Peter de Grote).

Vaak wordt Koningin Beatrix in de Nederlandse geschiedenisboeken genoemd als verre nazaat van Peter de Grote (Romanov-huis) maar in het toneelstuk zal duidelijk worden dat dat niet het geval is.

Reacties van bezoekers

'Wat was het inspirerend en indrukwekkend zoals je Catharina voor ons uitbeeldde: haar geschiedenis, haar persoonlijkheid, haar leven zo verweven met de geschiedenis van Rusland. Ik hoop dat er nog vele voorstellingen zullen komen, waarbij je de geschiedenis van jouw dierbare land op een heldere en kunstzinnige wijze kan uitbeelden.'

Kunst in de Kamer Rotterdam, Toita Henry, 27 november 2014

'Dat was natuurlijk te gek gisterenavond: Catharina II, de Grote. Je hebt haar meesterlijk neergezet en dat met een inzet die tegenwoordig met een lampje te zoeken is (vind ik, tenminste)!

Zij heeft een grote bijdrage geleverd aan de Geistesgeschichte van Europa/Rusland en dat heb jij in ongelooflijk kort bestek volstrekt doeltreffend getekend met daarbij de dictie en voordracht van een groot actrice! Denk niet, dat ik altijd zo superlatief ben. Dat overkomt me slechts een enkele maal. Nu dus.'

Dhr. Hans Bax, 22 november 2014

Entree

Entree: € 18,50. Kaarten zijn hier te bestellen en ook verkrijgbaar in de bibliotheek en bij De Tamboer..

Bordje Cultuur

Een keer per maand op zondagmiddag (van 13.00 tot 15.00 uur) kun je genieten van een lunch, een drankje èn een culturele activiteit.

CatharinaGrote