De dag dat een passagierstrein door vliegtuigen beschoten werd

Op 5 augustus a.s. is het 76 jaar geleden dat bij Hoogeveen een passagierstrein beschoten werd door geallieerde vliegtuigen. Zij lieten vele onschuldige doden en gewonden achter. Het is een gebeurtenis die omwonenden als passagiers in shock achter lieten. Het is ook een gebeurtenis waarvan nog maar weinig directe getuigen zijn. De Verhalenwerf Hoogeveen geeft deze treinbeschieting een plek in haar tentoonstelling Spoor van Verhalen en organiseert onder leiding van Serge Vinkenvleugel een Verhalentafel over dit akelige moment in de Hoogeveense geschiedenis. Het team van de Verhalenwerf heeft 2 passagiers van de betreffende trein, John de Jonge en Corrie Verhaar-Ruijneman en een ooggetuige opgespoord en bereid gevonden hun ervaringen te delen. Albert Metselaar zal waar nodig historische context bieden.

Wilt u uit eerste hand horen wat er gebeurde op die Zwarte Zaterdag 5 augustus 1944, van meerdere getuigen, omlijst door historische duiding? Reserveer dan via secr@bibliotheekhoogeveen.nl en geef uw naam, mailadres en telefoonnummer.

Vanwege Coronamaatregelen is er maar beperkt ruimte, dus wees er snel bij!

We zullen de Verhalentafel ook via de Facebook Livestream van de bibliotheek uitzenden, dus mocht u aan huis gekluisterd zitten, volg het dan via deze link: facebook.com/bibliotheekhoogeveen.

(Vanwege corona en gezien de leeftijd van de potentiële tafelgasten, kan het zijn dat de vorm van de Verhalentafel anders is dan u van ons gewend bent. Wij hopen op uw begrip hiervoor.)

zwarte zaterdag