Opening vaste tentoonstelling op vrijdagmorgen 24 mei

De officiële opening werd verricht door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma en wethouder Erik Giethoorn, samen met vrijwilligers van de Verhalenwerf

24 mei

De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan de vaste tentoonstelling van de Verhalenwerf. Er was hierbij veel hulp van vrijwilligers, medewerkers en bewoners van het AZC Hoogeveen. De officiële opening werd op vrijdagmorgen 24 mei verricht door de Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning, en wethouder Erik Giethoorn. Samen met vrijwilligers werd een kruiwagen met turf in het centrum van de tentoonstelling geplaatst. Hoogeveen was immers in het verleden een belangrijke plek voor de turfwinning in Nederland.

opening Verhalenwerf 240519 Door Jan Penninkhof 1mi

Aansluitend werd er een Verhalentafel gehouden onder leiding van Serge Vinkenvleugel van RTV-Drenthe. Aan tafel schoven diverse gasten aan: Ida Henstra (coördinator Verhalenwerf), Henk Jonker (vrijwilliger Verhalenwerf), Annie Klopstra (vrijwilliger Verhalenwerf reminiscentie), Diewertje Wijsmuller (verzorgt ontzameling van de twee depots), Arie Veldman (Sjoppp'n deur de tied), Ed Wennink (Meziek uut Veen), Juliette Lindhout (Studio Louter, ontwerper vaste tentoonstelling), twee leerlingen van OBS De Schuthoek: Quenten en Mylan (Project Verhalen van de Toekomst), wethouder Erik Giethoorn en Harry Tupan (directeur Drents Museum).

De vaste tentoonstelling

In de nieuwe vaste opstelling is de geschiedenis van Hoogeveen te zien en te horen. De verhalen en de foto’s brengen het verhaal van Hoogeveen tot leven. Ook is er een bijzondere tijdlijn te bekijken, deze tijdlijn toont de Hoogeveense gebeurtenissen door de jaren heen.
De vaste tentoonstelling is opgebouwd rond vijf thema’s:
• De groei van Hoogeveen
• Harde werkers
• Samenleven in Hoogeveen
• Liefde in Hoogeveen
• Markante Hoogeveners

De Verhalenwerf

In 2015 verhuisde Museum de 5000 naar de bibliotheek. Het museum ging verder onder de naam Verhalenwerf.
Er werd gestart met een grote presentatie van allerlei voorwerpen uit het depot van het museum. Deze presentatie werd in de afgelopen jaren gecombineerd met een aantal projecten als Sjopp’n deur de Tied, Aan Tafel en Meziek uut Veen.
Ook organiseerde de Verhalenwerf een aantal Verhalentafels op locatie, bijvoorbeeld over 250 jaar Noordscheschut en 50 jaar Theater de Tamboer.

Eind 2018 werd de site www.verhalenwerf.nl gelanceerd, waarop iedereen die zich betrokken voelt bij Hoogeveen, zijn of haar verhalen en foto’s kan plaatsen.
Komend najaar wordt er gestart met een nieuw project ‘Spoor van verhalen. Reizen met tram en trein, 1870-1970’.

opening Verhalenwerf 240519 Door Jan Penninkhof 3mi

Foto's opening door Jan Penninkhof

Foto's uit het archief van de Verhalenwerf

vw opening mannen