Tentoonstelling ‘Pracht in Dracht’ in Rensenpark

Gepubliceerd op: 9 mei 2022 14:30

Van 1 mei tot en met 26 juni wordt in het Centrum Beeldende Kunst in het Rensenpark te Emmen in samenwerking tussen Drentse vereniging ’t Aol’ Volk en Stichting ErfgoedNetwerk Emmen een tentoonstelling gehouden over Drentse streekdracht en tradities. De tentoonstelling heet ‘Pracht in Dracht’.

In deze tentoonstelling wordt in vijf thema’s het verhaal verteld over de Drentse streekdracht en tradities. Het thema ‘Van jongs of an’ vertelt over Paasvuren, Palmpasen en voordrachtwedstrijden in de Drentse taal. 'In en um ’t kamnet’ laat zien wat er in het woondeel van de Drentse boerderij te zien was. De inhoud van het Drentse kabinet kan worden gevoeld. In het verhaal ‘Toen trouwen nog houwen was’ worden de rituelen rondom het huwelijk uitgelegd. Met alle materialen die daarbij horen: linnenwagen, neugerstok,huishoudplanken, brandewijnskom en puthaak. De daagse dracht wordt niet vergeten. In ‘Eigengereid: over daagse kleren’ zie je wat de Drenten tijdens het werk droegen. Een uitgebreide collectie daagse kleren hangt voor de bezoeker klaar om te ervaren en beleven. Het sluitstuk vormt ‘Zilver, gold en ant’. Hierbij gaat het over de pronk van mannen en vrouwen in Zuidoost-Drenthe. En niet te vergeten de standsverschillen. Hoe rijker, hoe meer pronk. 

Hoogeveens erfgoed

Ben je geïnteresseerd in erfgoed? Plan dan eens een bezoekje aan De Verhalenwerf. Hier vertellen we het verhaal van Hoogeveen aan de hand van de schatkamer van Hoogeveen.