Voorleeswedstrijd: En de winnaar is Pure Walthuis

Gepubliceerd op: 14 maart 2022 10:59

Pure Walthuis van basisschool OBS het Hoeltien Hollandscheveld is de winnaar van de voorleeswedstrijd in Hoogeveen.

Voorrondes

De 29e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jaar organiseerden 3239 scholen een schoolwedstrijd. In Hoogeveen deden 14 basisscholen mee. Afgelopen week vond de regioronde in Bibliotheek Hoogeveen plaats. Pure Walthuis van basisschool OBS het Hoeltien uit Hollandscheveld las prachtig voor en werd uitgeroepen tot de winnaar in de regio Hoogeveen. Zij mag door naar de provinciale ronde in Assen.

De jury was onder de indruk van het voorleestalent in Hoogeveen. Het was te merken dat de deelnemers enthousiast waren over het boek dat zij voorlazen. Het publiek werd meegevoerd in verschillende fragmenten uit boeken zoals 'De club van lelijke kinderen', 'Dikke Vik en vieze Lies worden vrienden' en 'Silvester en de bizarre verhuizer'.

Deelnemers lezen het meest voor uit de serie Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell (gekozen door 126 schoolkampioenen). De series De waanzinnige boomhut (96 keer) en Het leven van een loser (93 keer) volgden. Roald Dahl is de meest voorgelezen auteur; maar liefst 233 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. De Nederlandse schrijver Tosca Menten werd door 177 schoolkampioenen voorgelezen tijdens de schoolrondes.

Voorlezen stimuleren

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. De Nederlandse Boekenbon is sponsor van dit initiatief. De jury en de winnaar ontvingen een Boekenbon die te besteden is bij meer dan 1500 boekwinkels en webshops.

Wij wensen Pure van harte gefeliciteerd en daarbij veel succes in de volgende ronde.