Weggeefkastje menstruatieproducten

Gepubliceerd op: 13 juni 2022 10:48

Vanaf nu kunnen meiden en vrouwen die het nodig hebben, gratis en discreet menstruatieproducten halen bij het weggeefkastje* in de Bibliotheek Hoogeveen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door Schuldhulpmaatje Hoogeveen en de Stichting Armoedefonds.

‘In Nederland heeft 1 op de 10 jonge meiden en vrouwen soms geen geld voor maandverband, tampons of een menstruatie cup. Tegelijkertijd speelt er vaak een enorm taboe rondom dit onderwerp, waardoor meisjes soms liever niet naar school gaan, dan dit bespreekbaar maken of een oproep om hulp doen’, legt bibliotheekdirecteur Raquel García-van der Walle uit. ‘Daarom is de Bibliotheek een aangewezen locatie om deze producten uit te delen: niemand vraagt wat je hier komt doen en iedereen kan gebruik maken van het openbare toilet waar het kastje hangt.’

De eerste producten zijn via Schuldhulpmaatje Hoogeveen door het Armoedefonds gedoneerd. Echter is de hoop van de Bibliotheek dat dit een zelfvoorzienend initiatief gaat worden, wat op den duur volledig gaat draaien dankzij de donaties en inzet van de inwoners die zelf de weggeefkast bijvullen wanneer die leeg raakt. ‘Zo wordt het echt van, door, en voor Hoogeveners.’

‘Daarnaast hopen we dit soms moeilijk onderwerp, met deze actie bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door het betrekken van de middelbare scholen hierbij,’ vertelt García-van der Walle.

*Het weggeefkastje hangt in het openbare damestoilet op de begane grond van de Bibliotheek Hoogeveen aan de Willemskade 27 en is bereikbaar tijdens de openingstijden van de Bibliotheek.

Voor meer informatie over menstruatiearmoede lees je hier. Meer informatie over Schuldhulpmaatje Hoogeveen vind je op hun website.