Wie vond de liefde op de Jennechiesmarkt?

Gepubliceerd op: 12 april 2022 14:11

De Verhalenwerf zoekt voortdurend naar verhalen. We zijn dit keer heel specifiek op zoek naar verhalen over de OMA-feestweken die onder andere in de vijftiger jaren plaatsvonden.

Weet je het nog? OMA stond voor Openbare Markt Actie. De festiviteiten tijdens die OMA-feestweek werden georganiseerd door de plaatselijke middenstand. De winkeliers hadden vaak buiten hun winkel een feestelijke kraam staan met speciale aanbiedingen.

Maar tijdens de OMA-feestweek, die feitelijk de voorloper was van de Expansie en de Pulledagen, waren er zoals gezegd meerdere activiteiten. Zo was er een grote kermis met activiteiten als steile wandraces, bokswedstrijden tussen ‘bezoekers’ (vaak eigen kermismensen) en ‘professionals’. Maar je kon ook de kleinste of dikste mens bekijken. Een andere activiteit was het Concours d ‘Élégance, deelnemers presenteerden hun mooie glimmende auto’s aan een jury.

Jennechiesmarkt

Ook was er steevast een zogenaamde Jennechiesmarkt. De bedoeling van deze markt was om via een spel elkaar te vinden. Jennechies (meisjes/vrouwen) kochten een half lot met daarop een cijfer en ook jongens/mannen kochten een half lot met een cijfer er op. Daarna was het de bedoeling dat je de persoon met hetzelfde cijfer probeerde te vinden. Wanneer dit was gelukt dat ontving je van de organisatie een ‘grote’ prijs. 

Oproep!

De Verhalenwerf is op zoek naar mensen die herinneringen hebben aan de Jennechiesmarkten. Heb jij je partner gevonden op de Jennechiesmarkt? Of is het juist niet gelukt? Laat het ons weten via: redactieverhalenwerf@bibliotheekhoogeveen.nl