Gustav Klimt

1 december 2022, van 19:30 tot 21:30

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lezing door kunsthistoricus Margaret Breukink

Gustav Klimt (1862-1918), bekend van zijn gouden portretten van verleidelijke vrouwen, is een vernieuwer in de Oostenrijkse kunst. Rond 1900 weeft hij gestileerde kleurvlakken door elkaar, als een soort sprookjesachtig mozaïek van kleur en glans, waarin nogal wat goudverf verwerkt is. Ook  zijn landschappen, waarvan de kleuren als een tapijt in elkaar vloeien, behoren tot het Weense modernisme.

De rode draad in zijn werk is ‘vrouw’: negentig procent van Klimt’s oeuvre bestaat uit vrouwenfiguren. Zij zijn wreed, wellustig, zinnelijk, vrolijk, raadselachtig of melancholiek en leven als mythische wezens in een schemerwereld, onderhevig aan noodlot en oerdriften. Klimt deed echter zelden uitspraken over zijn werk of over zijn bedoelingen. Klimt’s tekeningen zorgen nog meer dan zijn schilderijen voor schandalen: zij waren gewaagd en erotisch. De portretten van de echtgenotes van rijke opdrachtgevers zijn beschaafd, maar als tekenaar ging Klimt veel verder.

Hoe ontwikkelde zich Klimt’s unieke stijl en waar kwam zijn inspiratie vandaan? De tentoonstelling Gustav Klimt: Geïnspireerd door Monet, Matisse, Van Gogh (tot en met 8 januari 2023) verkent de invloed van de internationale avant-garde op het werk van Klimt.

In het Van Gogh Museum Amsterdam zijn voor het eerst in Nederland tientallen werken van Gustav Klimt te zien naast schilderijen van zijn favorieten Van Gogh, Toorop, Rodin, Whistler, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en vele andere kunstenaars.

Kaarten

Leden: € 10,-

Niet-leden: € 12,-

Er zijn geen kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Kaarten bestellen